Γιάννενα Μολυβδοσκεπαστη Ζαγοροχώρια.

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η διήμερη εκδρομή του Συλλόγου μας 11-12 Μάρτη στα Γιάννενα ,Μολυβδοσκέπαστη, Ζαγοροχώρια όπου θαυμάσαμε την φυσική ομορφιά και την περίφημη αρχιτεκτονική.

Καλοχτισμένα πέτρινα σπίτια και δρόμοι καλλιτεχνικά στρωμένοι με πέτρες τα γνωστά καλντερίμια , καθώς και τα περίφημα γνωστά τοξωτά γεφύρια της Κόνιτσας, του Κόκκορου, το τρίτοξο στους Κήπους και πολλά άλλα λιγότερο γνωστά.καθώς και το Φαράγγι του Βίκου με μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

1η ημέρα:

Η προσκυνηματική επίσκεψη στην Ι.Μ Κοιμήσεως Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης ήταν ο πρώτος προορισμός μας .Το όνομα της οφείλεται στο γεγονός ότι η στέγη της ήταν σκεπασμένη με φύλλα από μόλυβδο. Είναι βυζαντινό μοναστήρι του 7ου αι.χτισμένη στο σημείο που ενώνεται ο ποταμός Αώος με τον Σαραντάπορο , 400 μέτρα από την Ελληνοαλβανική μεθόριο.

Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την Κόνιτσα κωμόπολη των Ιωαννίνων κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα με το υπέροχο μονότοξο γεφύρι της στο φαράγγι του Βίκου., με άνοιγμα 40 μετρα και ύψος 19 μέτρα.που χτιστηκε το 1869.

Το απόγευμα φθάσαμε στα Γιάννενα όπου μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας είχαμε ελεύθερο χρόνο για περιήγηση.Τα Γιάννενα με πλούσιο παρελθόν και αρχοντιά αιώνων συνδυάζουν μακρά ιστορία , μαγευτική φύση και αγάπη για τον πολιτισμό .Η λίμνη Παμβώτιδα το νησάκι και το κάστρο με την ακρόπολη Ιτς Καλέ και όλη η ατμόσφαιρα που κουβαλά η ιστορία και οι θρύλοι του Αλή πασά είναι τα στοιχεία της πόλης που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

2η ημέρα.

Μονοδένδρι:

Το Μονοδένδρι με τα Ζαγορίτικα αρχοντικά και καλντερίμια τη πλούσια φύση εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Εκεί και η Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής στο χείλος της χαράδρας του Βίκου , από το μπαλκόνι της η θέα στο φαράγγι του Βίκου είναι εντυπωσιακή. Το φαράγγι του Βίκου είναι από τα πιο ξακουστά .έχει μήκος 12 χιλιόμετρα και βάθος 900 μέτρα.Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness είναι το βαθύτερο φαράγγι σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως.

Το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Κόκκορου η του Νούτσου χτίστηκε το 1750 .Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι-Δίλοφο-και ΚήποΙ και είναι σπάνιας ομορφιάς.

Το καλογερικό γεφύρι του Πλακίδα είναι πέτρινο τρίτοξο και βρίσκεται κοντά στο χωριό Κήποι .Χτίστηκε το 1814.χαρακτηριστικό του είναι η παρουσία τριών σχεδόν ίδιων τόξων.

Τσεπέλοβο: Ένα αρχοντικό χωριό με υψόμετρο 1080 μέτρα είναι το μεγαλύτερο στο Ζαγόρι ,παραδοσιακό και πανέμορφο δεσπόζει μέσα στην άγρια βουνίσια φύση της Τυμφης. Με πετρόχτιστα καλοδιατηρημένα αρχοντικά ,πολλά μάλιστα έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα όπως το αρχοντικό του Ιωαννίδη του 1876 που λειτουργεί ως μουσείο. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 18ου αι.με θαυμαστές αγιογραφίες του 1786 από δεξιοτέχνες ζωγράφους από το γειτονικό Καπέσοβο.

Μαζί μας ήταν και ο εκλεκτός φίλος αδερφός και συνοδοιπόρος στο Εθελοντικό Αιμοδοτικο Κίνημα Νίκος Τζίμας. Ο επί σειρά ετών πρόεδρος στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ελεουσας Ιωαννίνων καθώς και Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

Μας ξενάγησε στα Ζαγοροχώρια όπου και υπηρέτησε σε αρκετά από αυτά ως δάσκαλος!!

Βρεθήκαμε και το Σάββατο το βράδυ μαζί με την σύζυγο του την αγαπημένη μας Γιώτα και τον αδερφό του Ακη!!

Εκλεκτοί φίλοι και αδελφοί μας σας ευχαριστούμε θερμά και σας ευχόμαστε από καρδιάς τα καλύτερα!!

Το Τσεπέλοβο ήταν ο τελευταίος προορισμός μας. Αφού γευματίσαμε απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα πήραμε τον δρόμο της επιστροφής γεμάτοι εικόνες από μια εκδρομή που τα είχε όλα. Την ομορφιά της φύσης με υπέροχες εναλλαγές, βουνά, όμορφα χωριά καρφωμένα στις πλαγιές της Πίνδου με την υπέροχη Ζαγορίτικη αρχιτεκτονική τους, ποτάμια με τα θαυμαστά μοναδικά στο είδος τους πέτρινα γεφύρια .Μα πάνω απ όλα ήταν το αντάμωμα των εθελοντών αιμοδοτών, παλιών και νέων .

Όλοι μαζί ενωμένοι έτσι όπως αρμόζει σε εθελοντές αιμοδότες. Ευχηθήκαμε να ξανανταμώσουμε και να ξεφαντώσουμε.

Μπράβο σε όλους σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *